HomeTaglistaCsoportokGy.I.K.KeresésRegisztrációBelépés

2016-ot írunk és Földünk messzemenően más képet mutat, mint hajdanában. A földrajza megváltozott; szigetek, félszigetek tűntek el, máshol újak jelentek meg. Egyes népek elpusztultak, míg az erősebbek fennmaradtak…

Az USA-ban megjelent az Ügyosztály mely kiterjedt kapcsolatrendszerrel bír, politikán át a közéletig, s a rendvédelmi szervek mellett titkos ügynököket is bevetnek céljuk elérésében. Ez a cél nem más, mint a különleges képességűek kiiktatása vagy deportálása elzárt táborokba. Ezekben a táborokban szigorú biztonság mellett őrzik őket, egyeseken kísérleteznek is, hogy megszerezzék képességüket, vagy épp elpusztítsák azt.

Ebben a sanyarú kilátásokkal teli világban szerteszét akadnak olyanok, akik rejtőzködni kényszerülnek, mutánsokként megbélyegezve… de akadnak, akik még emlékeznek arra, hogy a természet elemeinek irányítása nem átok, hanem áldás. Ők az Ellenállás, s céljuk egy élhetőbb jövő a fajtájuk, a Természetanya pártfogoltjainak számára.

A küzdelem felszínen és felszín alatt egyaránt folyik. Már csak az a kérdés… te kinek az oldalán állsz?

 
 
 

 
 


Share
 

 Fórumos Szerepjáték Szabályok

Go down 
SzerzőÜzenet
Rhea

Rhea

Kor : 32

Fórumos Szerepjáték Szabályok Empty
TémanyitásTárgy: Fórumos Szerepjáték Szabályok   Fórumos Szerepjáték Szabályok Icon_minitimeSzer. Jún. 30, 2010 10:11 pm

Mi is az a szerepjáték?
Mindössze némi kreativitást és általában egy kisebb csomag embert igényel.
Ha valaha is vágytál arra, hogy egy-két órára kiszakadhass a szürke hétköznapokból, valaki más bőrébe bújhass, akkor tetszeni fog.
Ez ugyanis a szerepjáték lényege. Az alapja pofonegyszerű: eljátszani valaki mást, valahol máshol, akár egy az egyben kitalált szereplőt egy teljes egészében kitalált világban, irányítani különböző szituációkban, kalandokban és ez által formálni a jellemét, gondolkodásmódját, alakítani a sorsát. Hogy a végén mi lesz belőle, annak csak a képzeleted (és néhány ésszerű szabály) szab határt!

A karakteralkotás
Karakter (Kari):
Az a figura, akit a szerepjátékban játszol.
Amikor karaktert alkotsz, feltétlenül figyelembe kell venned az oldal világának a hangulatát és a szabályait ahhoz, hogy a karaktered megfelelő és a világba illő legyen. A világot soha nem szabad összekeverni más rendszerekkel; errefelé nincsenek napon csillogó vámpírok, és pálcával rohangáló, taláros diákok sem.

A karakteralkotás menete a következő:

- Először olvasd át a szabályokat, valamint lehetőleg mindent, amit az Információk téma alatt találsz.
- Ha ez megvolt, elkezdhetsz gondolkodni, miféle karaktert szeretnél, milyen személyiséget tudnál a leginkább kijátszani. A legjobb, ha már megvan az ihlet valahonnan, sokan készítenek karakter egy-egy filmbéli, könyvbéli szereplő, egy-egy sztereotípia alapján. Ez nem számít lopásnak, azonban tarts mértéket, és tedd az így született jellemet egyedivé, hiszen a sablonokat senki nem szereti.
- Ez után ki kell töltened az előtörténetet, majd nyitnod egy új topikot a Karakterlapok témába, és megvárnod, hogy valamelyik Admin/Moderátor átnézze.
- Ha megkér, hogy változtass vagy egészíts ki valamit, semmiképpen ne bántódj meg; minden új karakter örömet okoz a fórum staffjának, a kért módosítások a te érdekedet szolgálják.
- Miután elfogadták az előtörténetedet, már mehetsz is játszani.

Fórumos Szerepjáték
Egy olyan alapvetően társas játék, melyben a résztvevők közösen írnak egy történetet. A szerepjátékos topicokban (IC, azaz in character) a karaktered cselekedeteit, mondandóját és gondolataid írod le.
A fórumos szerepjáték technikai kivitelezésére létezik egy ősrégi és többé-kevébé jól működő, praktikus rendszer, amit nagyon sok helyen alkalmaznak, mi szerint:
- Karaktered cselekedeteinél csillagok * * közé teszed a szöveget.
- Karaktered mondanivalójánál gondolatjelet teszel elé.
- Karaktered gondolatait meg hullámos vonalak ~ ~ közé teszed.

Ezzel a rendszerrel így nézne ki egy hozzászólás (hsz/post/reag):
- Megtiltom, hogy elhagyd a menedék területét! *Kiáltom a fiatal, kreol bőrű suhanc után és tekintetem szinte szikrákat szór, ahogy figyelem távozó lépteit.*
~Mégis mit képzelt magáról, hogy csak úgy egyedül elcsatangolt?!~ *Dühöngök magamban és megfogadom, ha még egyszer egyedül hagyja el a menedéket, engedély nélkül, akkor nem hagyom majd ilyen könnyen elsétálni.*


-A két soros hszeket nem vesszük figyelembe és törlésre kerülnek. Jó lenne, ha mindenki legalább négy soros hszekben játszana.
- IC reagokban kerülendő a hangulatjelek használata!
- Az off topicokban userek beszélgetnek, ott nem kell használni a jeleket és az ember a saját nevében beszél!

Ami még fontos lehet

1. Nem irányíthatod mások karakterét

Ne mozgassuk más karakterét! Ez az egyik legnagyobb hiba, amit csak elkövethetsz szerepjáték közben. Mindent leírhatsz, amit csak gondol, tesz vagy mond a TE karaktered – egy szóval: reagálnod kell a többiek postjaira. De semmit nem írhatsz, amit a másik tesz vagy mond.
Ha mégis elkerülhetetlen a másik „mozgatása” (például harc, összetűzés esetén), akkor illik feltételes módban írni, meg kel hagyni a lehetőséget a másik félnek a reakcióra.

Hogy érthető legyen, vegyünk egy példát:

*Végre befejeztem a napi teendőimet, így gondoltam sétálok egyet. Ahogy elhaladok az egyik ház előtt, látom, hogy a délután leszidott srác – Józsi – épp cseresznyét lop a szomszédos ház előtti fáról.*
HELYTELEN!
Józsi usere (=a személy, aki a karakterrel játszik) ezt olvasva a haját tépi, és valószínűleg gyorsan, ám fájdalmasan végez veled egy privát üzenet formájában. Hiszen öncélúan beletiportál az általa felépített karakterbe.

De írhattad volna mondjuk azt is, hogy:

*Végre befejeztem a napi teendőimet, így gondoltam sétálok egyet. Ahogy elhaladok az egyik ház előtt, belebotlok Józsiba.*
~ Na, most megkapod!~ *Gondolom, majd továbbítok felé egy jobb horgost és egy jól irányzott rúgást a gyomorszájába. Ettől szépen összeesik, én pedig otthagyom és továbbsétálok.*

HELYTELEN!
Ugye, milyen gonosz dolog más karakterével rendelkezni? Józsi usere épp levegő után kapkod és szorgalmasan szidja a felmenőidet. Elvetted tőle a lehetőséget, hogy reagáljon a helyzetre.

Ám máris más a helyzet, ha feltételes módban fogalmazol:

*Végre befejeztem a napi teendőimet, így gondoltam sétálok egyet. Ahogy elhaladok az egyik ház előtt, belebotlok Józsiba.*
~ Na, most megkapod!~ *Gondolom, majd megpróbálok bevinni egy jobb horgost abba a kreol képébe.*

HELYES!
Ezzel megadtad a lehetőséget Józsinak, hogy reagáljon. A usere épp a kezét dörzsölgeti és derűs hangulatban megírja neked a választ, ami valószínűleg valahogy így fog kinézni:
*Józsi meglepetten pillant a vele szemközt állóra.*
~Nocsak, nocsak, kit látnak szemeim!~ *És már jön is a támadás, mely elől ügyesen és fürgén húzódik el, majd előkapja a pisztolyát.*
- Én a helyedben szépen tovább sétálnék, cicus!


2. A nem játékos (NJK) karakterek használata
Természetesen a környéken nem csak te és Józsi tartózkodtatok ebben a pillanatban, hanem legalább tíz másik ember, akiket senki nem játszik ki.
Ebben az esetben megengedett a velük való játék egy bizonyos mértékben, amennyire az még színesíti és reálisabbá teszi a játékot.
Például:
*Míg a két személy szópárbaja egyre inkább elfajul, a szemközti ház lakosai aggodalmasan ácsorognak a verandájukon és nézik a kibontakozó jelenetet, de nem mernek közbeszólni. Józsival senki sem mer kötözködni errefelé.*


- Ne éljünk vissza ezzel a lehetőséggel, ne cipeljük magunkkal minden szituációba a családunkat, kutyát, cicát, kertészt, nagymamát… kétméteres kidobó embereket meg, akik megvernek mindenkit helyettünk, pláne ne.
- NJK-k beszéltetését, ha lehet, igyekezzünk mellőzni és/vagy a KalandMesterekre (Mesélőkre) hagyni.
- Harcban tilos használni NJK-t!

3. A reális játék

Nincs szabályozás arra, mennyire erős karaktereket lehet indítani, ezért a fő irányelv az, hogy, minden szituációban, mindenkivel szemben reagáljunk és cselekedjünk reálisan.
Egy zöldfülű tűz elemista nyilván esélytelen a gyakorlott, menedékvezető Fausttal szemben, és egy vékony testalkatú nőt fizikai küzdelemben valószínű, hogy legyőz egy jól megtermett férfi…
Erre igyekezz odafigyelni, de ha nem megy, majd úgyis szólunk.

4. A helyesírás, a gépelés és a fogalmazás

Nagyon kínos és zavaró, ha valaki sorozatosan nevetséges helyesírási, nyelvhelyességi, vagy éppen gépelési hibákat ejt és az sem jó, ha minden hozzászólása csupán sivár tőmondatokból áll.
Nyilván ezek gyakorlást és bizonyos készséget igényelnek, de azért oda lehet rá figyelni, és máris jobb lesz valamivel.
Aki ilyesféle problémákkal küzd, annak javasoljuk a Word helyesírás-ellenőrzését, ami ugyan eléggé buta, de a semminél jobb. Elgépelések ellen érdemes kétszer-háromszor alaposan átnézni minden reagot. Nem siet senki sehova, van idő, hogy normálisan megfogalmazd a mondanivalódat.

Figyelem:
Ezen az oldalon is élnek az alapvető szerepjátékos szabályok. Aki ezeket megsérti, vagy figyelmen kívül hagyja, azt először csak szóbeli figyelmeztetésben részesítjük, de utána akár a letiltásig is el lehet jutni.

Remélem, nem kell majd efféle szankciókhoz folyamodnunk. Ennek reményében mindenkinek jó játékot kívánok!

(version 1.2)
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
 
Fórumos Szerepjáték Szabályok
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Wild nature :: Alapvető információk és hírek :: INFORMÁCIÓK-
Ugrás: